Vandaag tijdens een wandeling terug van onze cache werden we overvallen door een buitje terwijl even verderop de zon nog scheen. Natuurlijk de perfecte omstandigheden voor een regenboog en inderdaad toen we achterkom keken zagen we hem:
De donkere hemel achter ons en de felle zon gaven een perfecte regenboog met een overduidelijke presentatie van het hele spectrum. Er was zelfs vaag een bij-regenboog te zien met daartussen de donkere band van Alexander (genoemd naar Alexander van Aphrodisias die hem rond het jaar 200 van onze jaartelling als eerst opmerkte). Het leuke van de bij-regenboog is dat het kleurenspectrum daarvan precies omgekeerd is, dus rood aan de binnenkant en violet aan de buitenkant. De omstandigheden waren perfect, de regenboog leek de hele hemel te omspannen en aan beide einden de aarde te raken. De hoogte van de middelpunt van de boog hangt af van de hoogte van de zon, des te hoger de zon, des te lager de regenboog. Heel soms kan je ook de regenboog als een hele circel zien, b.v. vanuit een vliegtuig of vanaf een hoge berg.
De foto is in twee delen gemaakt met mijn Nikon D70s en daarna met Panavue Image Assembler (PIA) tot een panorama gemaakt. De gebruikte lens is de meegeleverde 18-70mm kitlens en die was helemaal uitgezoomd om de halve regenboog op de foto te krijgen, stand 18mm dus. Vanwege de “cropping factor” die geldt voor digitale camera’s komt dit overeen met een 27mm groothoek lens op een film camera. Met Panavue moet je daarna even de lensinstelling goed zetten, anders krijgt het uiteindelijke resulataat een erg vertekenend beeld (je ziet nu nog steeds enige golving in de horizon, maar dat is mijns inziens niet storend). Met name de instelling van de “tilt factor” dus hoever de kijkhoek naar boven gericht was, gaf uiteindelijk weer een goed einresultaat. PIA heeft een handige en snelle preview functie die je kan gebruiken om te zien hoe het eindresultaat zal worden bij bepaalde instellingen.
De Nikon 18-70 lens geeft het scherpste beeld bij f/8.0 dus dat diafragma is ook gebruikt, de resulterende sluitertijd was 1/500s.
Als je meer technische uitleg wilt over een regenboog kan je kijken op de pagina van Kees Floor